Totalul afișărilor de pagină

miercuri, 21 martie 2018

Zacusca, o experienta balcanica- de la masa de post la masa boiereasca


                 Un eveniment as zice mai degraba delicios, gazduit in incinta Facultatii de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole din cadrul Universitatii Ovidius Constanta, un eveniment organizat de TourX - proiect de experiente sustinut si promovat de Inomar Cluster- si Taranii Dobrogeni,-comunitate ce promoveaza si ajuta taranii din Dobrogea.  Si se cuvine sa multumim si  doamnei dr. in istorie Laura Stroe, a carui idee s-a concretizat in acest eveniment exceptional, pentru gurmanzi si nu numai :)




           Dobrogea actuala detine o mostenire gastronomica diversa si diferita de cea a celorlalte provincii românesti, ea aflandu-se sub administrare otomana pana in a 2-a jumatate a secolului 19. Cunoscuta mancare de legume are o istorie de peste 3 secole in România, este intalnita pretutindeni in Balcani, la turci, bulgari, greci, lipoveni, tatari, români, sub diverse forme, o mancare de legume proaspete, coapte sau prajite in ulei, a carui aroma o cunoastem si apreciem toti.
          Zacusca este un fel tipic Balcanilor. Numele ei este de origine slava -zakuska- si inseamna gustare sau aperitiv. Principalele ingrediente sunt vinetele, gogosarii, kapia, ceapa, rosii, ciuperci, morcovi si diverse condimente, exista numeroase varietati.
          Noi am degustat niste minunatii cu peste afumat, cu salau, cu ciuperci, cu fasole si chiar cu mar si telina. Imaginati-va singuri aromele, da? :)




         S-au reunit sub egida acestei experiente, invitati cu istorii culinare interesante: Bianca Folescu de la gospodaria traditionala Visina- comunitatea bulgara, Enise Ali- Jade Oriental Cafe- comunitatea tatara, Valentina Koker- Suvenir din Jurilovca- comunitatea lipovenilor, Paula Vals- Grupul Angelo, Fabrica de produse traditionale Macin, Carmen Paraschivescu de la Garda Culinara, proaspat somelier- pentru ca mancarea buna merge si mai bine cu un vin pe masura, nu? Crama Delta Dunarii- vinuri dobrogene La Sapata Somova a fost prezenta cu o mare varietate de vinuri delicioase.


 Dr in istorie Laura Stroe ne-a povestit istoria acestui preparat apreciat de toata lumea

 dna Valentina, Suvenir din Jurilovca

 dna Bianca, Casa traditionala din Visina

 dna Enise, Jade Oriental Cafe... trebuie sa tineti minte adresa, mergeti sa gustati suberek neaparat!

 dna Morosanu, Taranii Dobrogeni

 Carmen Paraschivescu- Garda Culinara, proaspat somelier, felicitari!

 indragita Matrioska- simbol national, sufletul rusesc, valorile de baza ale rusilor: familie, unitate, caldura




            Am degustat traditionalul produs in variante deosebite, l-am stropit bine cu vinuri dobrogene si am incercat si aceste frumoase podoabe lipovenesti- kokoshnik, coronite traditionale rusesti- pe care le-am admirat indelung.


            Inca o data multumiri organizatorilor si vom merge si la urmatoarele evenimente, lista este lunga!

30 de comentarii:

  1. Te prinde bine ornamentul acela specific lipovencelor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Un eveniment foarte frumos! Imi ploua în gura ... :)
    Cand am fost ultima data în Ro cred ca am cumparat 20 de borcane de zacusca! Cum le-am transportat? Cu avionul desigur! :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumos eveniment, preferata mea e zacusca de ghebe :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce de-a lucruri mai invat de la tine. Aceste prezentari sunt si interesante, dar si... delicioase!
    Multumesc mult. Tocmai am aflat despre reinventarea unui preparat deosebit! Sunt oricum fan, dar nu am stiut de atatea variante!
    Cat mai multe activitati de gen, draga Carmen! Si mie mi-a placut coronita. Iti sade bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite un eveniment la care as participa cu drag :) Zacusca e printre preferatele mele si mi-ar place sa gust toata gama. Nu stiam ca se face si cu peste.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ei, am o pasiune pentru zacusca, mai ales cea facuta de altii ca eu nu prestez asa ceva. Dar imi place sa degust la greu. Esti o fericita ca ai participat, ideea intalnirii e teribil de inedita!

    RăspundețiȘtergere
  7. Miam, miam!!!
    Super evenimente!
    Felicitari pentru fotografii!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu sunt fan zacusca, dar mi-ai făcut o poftă nebună!

    RăspundețiȘtergere
  9. Nuuu! Nu-mi imaginez nimic! :)) Nici gust, nici nimic! Ma imbolnavesc de pofta! :)
    Excelent eveniment. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Vai vai,dar nu stiu cum nimeresc eu postari din astea la ore tarzii

    RăspundețiȘtergere
  11. Minunat eveniment.
    Mi-ai facut o pota de zacusca...Mmmm, bine ca mai am prin camara. ;))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce eveniment frumos! Mi-ai facut pofta de zacusca, ma duc sa caut prin camara. Portul si matrioscile sunt absolut superbe!

    RăspundețiȘtergere
  13. Si zacusca dar si painea aia arata demential, mi s-a facut foame doar cat m-am uitat la poze :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce pofta mi.ai facut de zacusca! Nu de alta dar am terminat toate borcanele din camara.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ador evenimentele culinare! Si de zacusca si eu am devenit foarte interesata in ultimii ani. Chiar nu e asa usor de pregatit cum se crede

    RăspundețiȘtergere
  16. Mi-ai făcut poftă deja. Mă duc să bag la ghiozdanel o felie cu zacuscă. 😋

    RăspundețiȘtergere
  17. La astfel de evenimente culinare, puteți învăța cu siguranță să gătiți ceva bun. Participarea la un astfel de eveniment este cu siguranță plăcută. Cu respect.

    RăspundețiȘtergere
  18. Felicitari TourX si Taranii Dobrogeni.
    Intr-o poza i-am zarit mustata lui Radu?

    RăspundețiȘtergere
  19. nu visez decat la paine calda cu zacusca! desi nu-s cea mai mare fana

    RăspundețiȘtergere
  20. Mi-ai facut pofta de zacusca cu paine prajita, chiar imi pare rau ca pe la noi nu se organizeaza astfel de evenimente.

    RăspundețiȘtergere
  21. Cate povesti si in spatele unui borcanel cu zacusta. Frumos evenimentul si articolul tau m-a facut sa-mi fie pofta de o zacusta!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce eveniment frumos!Imi pot imagina ce de arome ati avut acolo.

    RăspundețiȘtergere
  23. Mie imi place tare must zacusa. Ce pofta mi-ai facut. Maine dimineata la micul dejun am sa desfac un borcanel

    RăspundețiȘtergere
  24. Delicioasa experienta :D
    Mi-au placut mult Matrioskele ;)).
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  25. Un blog estupendo ,estas preciosa en las fotos!!!Espero que visites el mio!!! Feliz fin de semana!!! 💜💜💜

    RăspundețiȘtergere
  26. Mi-a lasat gura apa dupa zacusca, a mea s-a terminat de vreo luna. As fi fost curioasa ce retete folosesc gospodinele de la Taranii Dobrogeni.

    RăspundețiȘtergere